– Betal regningene nå

Daglig leder, Jon Uthus, i NiV har en klar oppfordring til offentlig sektor. Han ber kommunene betale regninger før forfall. Dette gjelder allerede kjøpte varer og tjenester fra lokale bedrifter.17. mars 2020

Daglig leder, Jon Uthus, i NiV har en klar oppfordring til offentlig sektor. Han ber kommunene betale regninger før forfall. Dette gjelder allerede kjøpte varer og tjenester fra lokale bedrifter. 17. mars 2020

Daglig leder Jon Uthus i NiV oppfordrer kommunene til å betale regninger før forfall. Det kan bety mye for lokale bedrifter å få betaling for allerede utførte oppdrag fort.

– Allerede nå ser vi at nærmere 30 prosent av bedriftene som har svart på vår anonyme spørreundersøkelse frykter konkurs. Dette er urovekkende tall, og vi trenger strakstiltak, sier Uthus.

Han viser til tiltak gjort i Danmark. Les artikkelen i danske SN her.

– Danske kommuner har kastet seg rundt for å betale regninger på produkter og tjenester som de allerede har kjøpt. Dette før betalingsfristen går ut. Det kan bety mye for små bedrifter å få inn pengene raskt, sier Uthus.

Enkle tiltak

NiV har allerede drøftet oppfordringen med Stjørdal kommune som tar godt imot forslaget og har allerede iverksatt tiltak. Økonomisjef, Roar Størseth, i Stjørdal kommune, sier at dette er et viktig tiltak i en felles dugnad, og som letter trykket på bedriftenes likviditet.

– Du har for eksempel den lille malebedriften som har to ansatte og som allerede har utført et vedlikeholdsarbeid i kommunen. For han kan det bety mye å få inn pengene for jobben tidligere slik at han får betalt husleia, sier Uthus.

Jon Uthus er fornøyd med responsen. Stjørdal kommune har tatt saken videre til sine kolleger i Værnesregionen.

– Jeg oppfordrer alle kommuner i Værnesregionen til å se på saken og gjøre det de kan for å følge opp. Det handler om prioriteringer på økonomiavdelingen. Vi forstår at regninger gjerne blir satt på forfall automatisk, men det å gå inn og justere på betalingsdatoen kan bety veldig mye akkurat nå, sier Uthus.

Korona: Her finner du nyttige lenker og informasjon