-Fagbrev gir alle muligheter

Hotelldirektør Arild Vollan ved Scandic Hell Hotel er utdannet kokk. Fagbrevet har gitt han alle muligheter han kunne ønske seg. Han ønsker et krafttak for fremtidens lærlinger.

Hotelldirektør Arild Vollan, Scandic Hell
Hotelldirektør Arild Vollan ved Scandic Hell hotel vil ta krafttak for fremtidens lærlinger.

Mandag åpner endelig Scandic Hell Hotell dørene igjen etter å ha vært nedstengt i koronatiden. Det har vært krevende, og kommer til å bli en krevende tid fremover. Vi snakket med hotelldirektøren i starten på nedstengingen. Da snakket han varmt om rekruttering og lærlinger. Til tross for tøffe tider og tomme rom, gnistret det entusiasme av hotelldirektøren da han snakket om jobben sin. Hotellet er hjem nummer to.  Arild Vollan snakker varmt om arbeidsplassen sin og alle mulighetene det gir å velge denne bransjen som karrierevei. Oppfordringen er klar, ta fagbrev.

-Vi kan nesten garantere lærlingplass. Jeg er ikke bekymret for lærlinger inneværende år, men mer redd for søknadene neste år med tanke på den situasjonen vi står i. Vi må bare prøve å formidle hvor bra arbeidsplass dette virkelig er, sier Vollan.

Han legger til at hverdagen vil komme tilbake.

Betyr mye å bli utfordret

Scandic kan fortelle at det å ha lærlinger er et friskt pust for hotellet. Det betyr mye for trivsel og utvikling.

-Det gjør noe positivt med arbeidsmiljøet og stoltheten. Det er sunt å mikse ung og gammel arbeidsstokk. Vi som er erfarne har veldig godt av å bli utfordret av de unge som kommer inn, sier Vollan.

Det er med stolthet han forteller om å være lærebedrift.-I juni hadde hotellet fagprøver i fire ulike fag; konditor, kokk, resepsjonist og servitør. Det blir kjempeartig, sier han.

Det betyr mye å være med på å avslutningen når lærlingene skal ta fagprøven.

-Det er en kombinasjon av stolthet og det å ta et viktig samfunnsansvar, sier han.


Arild Vollan er også styreleder i Lærlingekompaniet i Trøndelag som har mer enn 130 medlemsbedrifter innen deres fag som er design- og håndverk, restaurant- og matfag og service og samferdsel. 

Urolig for fremtiden

Det blir viktig å jobbe for å få nok søkere til yrkesfag. 

Det er ingen hemmelighet at koronakrisen har gitt store bekymringer i bransjen, både med tanke på situasjonen her og nå, og med tanke på fremtiden.

-Vi må jobbe knallhardt for å få ungdommene til å søke på linjene. Hotellbransjen har så mange muligheter. Jeg er utdannet kokk, og har ikke tatt noen etterutdanning. Jeg har utviklet meg innenfor bransjen. Det finnes unike muligheter så lenge du har en genuin glød og interesse, sier Vollan.

Har du blitt husvarm i faget, er det mulig å bevege seg mellom de ulike arbeidsområdene, og det er det mange som gjør.-Det er rett og slett en herlig bransje med masse god energi. Jeg gleder meg til vi får tilbake litt mer av den normale hverdagen vår med mye som skjer overalt, sier Vollan.

Roser Trønderske lærebedrifter, les hva Ole Vig sier etter gjenåpningen av skolen.