Nybakte matopplevelser fra Kirkebyfjellet

Når omstillingsevnen går unna som varmt hvetebrød, da lukter det jul hos Kirkebyfjellet i Meråker. Bærekraftige matopplevelser skal heve virksomheten i et krevende år.

Kirkebyfjellet sto sammen med Meråker Fjellhage på koronatilpasset julemarked i Meråker i november. Samarbeidet og produktutviklingen av matopplevelser blomstrer for begge.

Tålmodighet og godt håndverk skal gi gode matopplevelser. Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves. Daglig leder Linn Hansen og hennes medarbeidere ønsker varmt velkommen til sine gjester hos Kirkebyfjellet. Det betyr ekstra mye i tida vi står i, å kunne vise hva de jobber hardt for. Det smaker også ekstra godt når en klarer å være innovativ i tøffe tider.

-Det er artig og god stemning de dagene vi har åpent. Vi får mange positive tilbakemeldinger, forteller Linn Hansen.

Alle smittevernstiltak utføres etter beste evne, og alt handlingsrom har de tatt til seg med trygghet for gjesten i sentrum. Istedenfor å sette seg ned og gråte over spilt melk, har de brettet opp armene og gjort det de har kunnet for å holde varme i ovnen. Det vises. Kirkebyfjellet har hatt tid og mulighet til å styrke sin lokale forankring til glede for lokalbefolkningen. Det lukter nybakt, og folk kommer løpende for å handle boller, brød og middag som de tar med seg hjem eller til hytta når det lir mot helg. Det gleder i en unormalt stille adventstid.

-Vi har en del mindre møter og tar mot små grupper innenfor de rammene vi har til rådighet. Vi møter gjestene våre med et smil, velkommen og antibac. Vår opplevelse er at de som velger å møtes her synes det føles trygt. Her kan de være alene uten å treffe på andre grupper. Kombinasjonen av fysisk møte og deltakere på web er den nye normalen, sier hun.

Kirkebyfjellet er medlem av Næringsforeningen i Værnesregionen. Les hvordan du kan bli medlem her.

Løfter matopplevelser, studerer bærekraft

Kokk Sturla Hansen er opptatt av at kjøttet de serverer kommer fra dyr som har hatt det bra, og ikke minst at konferansesenteret skal jobbe for å bli stadig mer bærekraftig. Nå studerer han bærekraftige matopplevelser.

Kirkebyfjellet har løftet seg med synlighet, de har løftet seg med kompetanse og de har løftet seg med enda flere matopplevelser på menyen. Det som i utgangspunktet er kjent som veldig bra, strekker seg for å bli enda bedre. Kokken Sturla Hansen har startet på et treårig studieløp der bærekraftige matopplevelser ved fagskolen i Nordland er ingrediensen.

-Vi er opptatt av gode matopplevelser med høy kvalitet. Vi skal utnytte dyret fra hale til hode og vi skal ha minst mulig avfall. Vi kaster veldig lite mat, men skal fortsatt bli enda bedre. Vi har flere bærekraftige prosjekter på gang, forteller Hansen.

Kokken Sturla Hansen utvikler stadig menyen med nye gode og bærekraftige matopplevelser.

Hver eneste råvare har en historie og Linn deler av sin kunnskap og forteller om sine samarbeidspartnere når hun serverer en matopplevelse. Den gode atmosfæren, julemusikken og lukten av god mat forteller om trivsel og en vilje til å klare seg gjennom en tøff tid der mange velger å holde seg hjemme. Kirkebyfjellet tar grep for å overleve pandemien.

Lokalt samarbeid i Meråker og dalføret

Daglig leder Linn Hansen hos Kirkebyfjellet lager julestemning med gode matopplevelser sammen med sine medarbeidere. Omstillingsevnen i en krevende tid har vært stor for konferansesenteret.

Kirkebyfjellet har tatt inn kokkelærling Vegard Dahlen som allerede har fagbrev som baker, og de har gjort det de kan for å holde de ansatte i arbeid. Linn har blant annet deltatt på BIO-kurs i regi av AUK-smaker fra Stjørdalsføret og Næringsforeningen i Værnesregionen (NiV).

-Det var en veldig fin start, men jeg skulle gjerne gått enda mer i dybden og hatt enda mer kursing i dette. Det er mye å sette seg inn i. Vi jobber blant annet med å lansere en ny nettløsning med nettbutikk. Vi har også inngått samarbeid med lokale aktører på markedsføring, forteller hun.

Konferansesenteret har gode glass med herlige råvarer stående rundt omkring på huset. Den gode matopplevelsen starter når du går inn døra.

Kirkebyfjellet har også inngått enda tettere samarbeid med lokale aktører, blant annet innen markedsføring. Produktutviklingen har fortsatt selv om møter og kurs har hatt en kraftig nedgang. Kirkebyfjellet har snudd seg enda mer til hyttefolk og meråkerbygger. De har fått inn lærling og inngått enda sterkere samarbeid med Meråker Fjellhage og Meråker matstasjon. Nå investeres det i større bakeutstyr slik at de kan ta unna etterspørselen etter nybakt brød som fyker unna så fort matstasjonen fylles opp. Salget av andre matvarer bidrar også til stor glede.

Tørket frukt blir dekor på julekranser laget på juleverksted hos Kirkebyfjellet. Det er husets Wenche Keiseraas som er instruktøren.

-Det er veldig gøy å kunne være med på dette, men vår omstilling klarer ikke å kompensere for den tapte inntekten. Vi er avhengig av kompensasjonsordningen, men det er godt å kunne holde aktiviteten oppe mest mulig. Vi har forhåndsbestilling av middagene vi selger i matstasjonen, og det er ikke alltid vi vet når vi må jobbe. Det kan plutselig bli noen sene kvelder, for vi tør ikke produsere maten før vi ser hvor store bestillingene er, sier hun.

Varige endringer for konferansemarkedet

Baker og kokkelærling Vegard Dahlen hos Kirkebyfjellet sørger for ferske bakevarer til Meråker matstasjon.

Kirkebyfjellet har tenkt veldig på tiltak og hva de kan gjøre istedenfor å bruke energi på det de ikke kan.

-Vi kommer til å få varige endringer etter denne perioden. Vi har blant annet hatt kurskvelder med juleverksted og kransebinding. Det skal vi også gjøre neste år. Vi har hatt flere dager med åpen restaurant og det meste bookes opp veldig fort, og vi har hatt catering av mat. Vi har også tatt på oss vaskejobber utenfor huset for å holde hjulene i gang, forteller Linn.

Den høye aktiviteten mot privatmarkedet kommer ikke til å avta med det første, men samtidig jobber Kirkebyfjellet med å booke inn møter. Det tilbyr også julekurver med mat til både bedrifter og privatpersoner. Hele tiden tilpasser de seg det som skjer rundt dem.

Foto: Kirkebyfjellet

Vi er også med i AUK, og selger noen av produktene våres gjennom deres nye nettbutikk. Der pakkes matkassene med gode varer fra hele dalføret i stabburet på Ersgard. Det er veldig mange som driver med denne typen salg nå, så det er klart at det er krevende å være synlig i markedet, forteller Linn.

Kirkebyfjellet har laget en aktivitetskalender og fortsetter hytteutleie og middagsarrangementer utover desember og det nye året. De er en av flere aktører i Værnesregionen som virkelig har tatt grep for å forsyne markedet med stadig mer fristende bakverk.

 

Kirkebyfjellet tilbyr også andre opplevelser som hundekjøring i samarbeid med sine partnere. Aspåsen gård og Husky og Snowmotion Media er to lokale bedrifter de jobbes sammen med.

Nyttige lenker: