Slik tjener du egne penger

Tips til deg som er lei av å låne penger

Det er både godt og lønnsomt å tjene penger i en ung alder. Men det er ikke alltid like lett å vite hvor eller hvordan man skal starte.

Slik kan du tjene penger:

  • Sommerjobb

Her gjelder det å være ute i god tid. Når sommeren nærmer seg er de fleste ungdommer på jakt etter en sommerjobb. Oppsøk potensielle bedrifter tidligst mulig istedenfor å vent på at de utlyser en stilling.

Går du skole har du totalt fem ferier (vinterferie, påskeferie, sommerferie, høstferie og juleferie) på et helt år. Dette kan være en strålende mulighet for deg til å lage en avtale med arbeidsplassen om å jobbe hos de hver ferie om ønskelig.

  • Deltidsjobb  

En deltidsjobb med bare 15 timer arbeid i uken og timelønn på 150 kroner tilsvarer 9000 kroner i måneden før skatt. Det lønner seg å ha en jobb å gå til etter skolen og i helgene.

Nøkkelen for å tjene raske gode penger på en deltidsjobb er å finne en arbeidsplass som er åpen til sent på kvelden, for eksempel en bensinstasjon, kiosk eller kveldsåpen matbutikk. Da får du så mange timer som mulig med arbeid på kortest mulig tid.

Det er også en god ide å ta nattevakter i helger. Da blir det mange timer og ofte nattetid-tillegg som gir enda høyere lønn. Det er en aldersgrense på 18 år for å jobbe på nattetid.

Klesbutikk, frilanser i lokalavisen, gullsmed, café, restaurant, isbar, fjøs eller hos kommunen er også fine eksempler på arbeidsplasser.

  • Avisbud

VG tilbyr ungdom over 13år deltidsjobb. Som VG-bud selger du VG på døren i helgene og tjener dine egne lommepenger. Du får lønn hver gang du jobber og tjener 15 kroner per avis du selger. Det er også mulighet for å tjene en ekstra bonus, skriver de.

  • Gå tur med hund

De fleste familier har hektiske hverdager som kan føre til at hunden ikke får oppnådd antall turer den har behov for. En hund trenger å luftes minimum tre ganger om dagen. Kanskje din nabo hadde blitt glad for litt hjelp;)

  • Barnepasser

Det er alltid noen som har behov for barnepass i nærheten. Skriv et lite innlegg på FB om at du er interessert, så plutselig har du fått deg en liten jobb. 

  • Selge dine egne ting

Det aller meste kan selges og den dag i dag er det flere plattformer du kan bruke for å selge tingene dine. De populæreste i Norge er Tise og FINN.no. Det er også mulig å delta i salgsgrupper på Facebook.

  • Bli lærling

Å være lærling betyr at du utdanner deg til et yrke ved å jobbe i en bedrift. I bedriften får du både opplærling og praksis i et fag. Som lærling har du lønn under utdanning og det bogner av lærebedrifter som kanskje er på jakt etter akkurat deg!

Se oversikten over alle lærebedriftene i Værnesregionen HER