Smitte, men hjulene skal holdes i gang

Bedriftene må være forberedt på smitte og fortsette å tenke på smittevern. Les hva kommuneoverlegene sier nå.

Kommuneoverlegene Arne Bye  i Frosta kommune og Leif Edvard Muruvik Vonen i Stjørdal, Meråker, Selbu og Tydal oppfordrer til å ta høyde for smitte på arbeidsplassen.

– Vi i næringsforeningen oppfordrer også alle våre medlemmer til å fortsatt ha et fokus smittevern. Bedriftene bør være forberedt på et eventuelt smitteutbrudd på arbeidsplassen. Kommunene sier de står klare til å bistå bedrifter både med råd, veiledning og til å skaffe nok hurtigtester, sier daglig leder Jon Uthus. 

Kommuneoverlege Leif Edvard Muruvik Vonen sier kommunene står klare til å bistå. 

Ansvarsbevisst næringsliv

-Næringslivet i Værnesregionen har vært ansvarsbevisst og velvillig strukket seg langt gjennom pandemien så langt, og vi er alle vitner til at nedstengningen har vært belastende for mange bedrifter. Tusen takk til all for bidraget i kampen mot viruset, sier vonen. 

Omtrent alle kommuner i Trøndelag har smittetilfeller for tiden.

– Vi får ukentlig 10-15 positive prøvesvar i Stjørdal, spredt i små klynger. Noe stammer fra nabokommuner, noe stammer fra import fra utlandet. Hjulene holdes stort sett i gang, men gjennomføring av samlinger og etter hvert julebord avhenger av at vi holder kontroll på smittespredningen, sier han.

Kommuneoverlegen har følgende råd til bedriftene:

Hurtigtester

Mange kolleger og venner blir for tiden anbefalt å teste seg når noen i nær kontakt tester positivt. Dette skal avverge at det utvikles smitteutbrudd.

  • Kommunen har hurtigtester på lager for å levere ut til virksomheter der arbeidsmiljøet blir berørt med smitte, slik at man kan la mange teste seg samtidig. Utlevering avtales ved å kontakte kommunens TISK-vakt via sentralbordet.
  • Dersom arbeidsgiver vil tilby ansatte tilgang til hurtigtester ved symptomer – uten kjent nærkontakt med smittet – er dette derimot et innkjøp arbeidsgiver besørger selv. Se etter CE-merking for å få rimelig kvalitet på prøvene.

Importsmitte skal forhindres ved innreiseregler til Norge. Kommuneoverlegen oppfordrer alle arbeidsgivere som tar imot utenlandske arbeidere til å holde seg oppdatert på alle regler i forbindelse med innreise.

Importsmitte skal forhindres ved innreiseregler til Norge. Kommuneoverlegen oppfordrer alle arbeidsgivere som tar imot utenlandske arbeidere til å holde seg oppdatert på alle regler i forbindelse med innreise.

  • Det er ulike regler fra ulike land, og reglene endres hyppig på kort varsel.
  • Arbeiderne trenger tydelige råd fra norsk arbeids- eller oppdragsgiver for å kunne etterleve gjeldende krav om karantene, pliktene i karantene, tidslinje, testing og registrering i Innreiseregisteret. Vi har eksempler på smittesituasjoner i Værnesregionen, etter at arbeidere har deltatt på møte med arbeidsgiver i karantenetiden, og der arbeidere ikke bor helt alene i karantenepliktig periode.

– Vi må fortsatt bremse smittespredningen. Den økende smitten i Trondheim utgjør den største risikoen for spredning i nabokommunene for tiden, sier Vonen.

Viktig å fortsatt bremse smittespredningen 

Husk å beholde et godt smittevett. Sjansen for å bli alvorlig syk er liten, men et fåtall blir alvorlig syke. Vi kan bidra til å bremse smittespredning.

– Stjørdal har i helgen dessverre fått sitt første Covid 19-relatert dødsfall. På tross av omfattende testing i personens nærmiljø, er smittekilden ikke kjent. Vedkommende selv var svekket i helsen, og var vaksinert med tre doser. Vi vil påpeke at i Værnesregionen er smittetallene relativt lave, og pandemien har blitt mindre farlig for de fleste av oss. Men smitten er fortsatt til stede, og vi oppdager noen nye hver uke. Det gjelder særlig i gruppen barn og ungdom, men fullvaksinerte voksne nær disse blir også smittet. Sjansen for at de blir alvorlig syke er heldigvis liten, men et fåtall blir alvorlig syke og må på sykehus -både vaksinerte og uvaksinerte. Dersom svært mange av oss blir smittet, vil antallet som blir alvorlig syke også øke. Derfor må vi fortsatt bremse smittespredningen, sier kommuneoverlegen.  

Oppfordring til innbyggere i kommunen og besøkende fra Trondheim:  

  • Bruk munnbind på buss og tog til og fra Trondheim, og behold munnbind på under hele turen. 
  • Besøkende fra Trondheim anmodes om å følge råd og regler fra Trondheim når de er på besøk i Værnesregionen. 

Husk HOLD-reglene: 

  • HOLD deg hjemme hvis du er syk  
  • HOLD hendene rene 
  • HOLD kontakt med dem du er glad i 

COVID-19: Finn praktisk informasjon og hold deg oppdatert på Stjørdal kommunes hjemmesider