Olaf sine planer tok en brå vending

En telefonsamtale endret alle planene. Tilbudet han fikk, snudde karrierevalget på hodet.

Olaf Lien Skive(22) er den fødte selgerspiren, han stortrives hos Bertel O. Steen. Det finnes mange veivalg, og noen er mer overraskende enn andre. Uten at Olaf selv visste det, hadde han gitt et godt førsteinntrykk. Noen hadde anbefalt han til en arbeidsgiver som var på leting etter ansatte. 

Telefonsamtalen 

Etter 3 år på studiespesialisering ved Ole Vig videregående skole, var fremtidsplanene lagt. Men de ble raskt endret. 

-Jeg fikk en telefon fra min nåværende sjef. Tilbudet jeg fikk kunne jeg ikke la gå fra meg, og valgte å takke ja til jobben som bilselger hos Bertel O. Steen, forteller han.

Olaf hadde ingen interesse om bil og bilfaget før han begynte i jobben. Han bestemte seg for å hoppe i det. Det er et valg han ikke angrer på. 

– Jeg stortrives som selger. Det går fort i svingene, men det er slik jeg lærer best. Nå har jeg funnet mitt yrke, og jeg har bygd opp en kompetanse jeg vil ha nytte av resten av livet. Interessen for bil er blitt stor, forteller han.

Selgeren Olaf Lien Skive skal snart gå opp til fagprøve hos Bertel O. Steen.

Fra studiespes til lærling

Olaf valgte studiespesialisering på bakgrunn av for lite kunnskap om de andre mulighetene som finnes. Likevel ga skolevalget en stødig bakgrunn for veien videre. Fagene er fint å ha med seg, og han har fått spesielt bruk for valgfagene økonomi og markedsføring.

– Vi setter opp budsjetter og betaler regninger, sier han. 

Verken arbeidsgiver eller Olaf var klar over lærlingtilbudet da han ble ansatt. Etter en stund ble sjefen kjent med de ulike lærlingordningene vi har. Olaf fikk selv valget om han ville ta fagbrev eller fortsette som ufaglært ansatt. 

– Jeg valgte å bli lærling. Stadig flere arbeidsplasser etterspør fagbrev, og jeg tror det vil lønne seg.  

Det understreker også mange bedrifter.

  • NHOs kompetansebarometer for 2020 viser at NHO bedriftene mangler ansatte med fagkompetanse. Hele 6/10 bedrifter har behov for arbeidskraft med fag/svennebrev og 5/10 har behov for fagskoleutdannet ansatte.

Veien videre

Olaf skal gå opp til fagprøve allerede til våren, og kommer til å bli værende en god stund til. Han trives i Stjørdal her han har sin omgangskrets. Etter noen år som faglært ansatt har han planer om å studere videre. Videreutdanning innen ledelse er det som frister. 

 

Andre gode historier

Karrieredagen 2022